Raklapos
szállítópálya

Ideális megoldás olyan gyártó- vagy szerelősorok kivitelezéséhez, ahol automatikusan vagy manuálisan végzett műveletek folynak.

Letölthető terméklap [pdf]

A raklapos szállítópályarendszer a darab-termék műveletek közötti szállítására szolgál; követelmény a sorozatos ismétlődés. A szállítási rendszer skálázhatósága lehetővé teszi a gyártás igényei szerinti változatok széles skálájának létrehozását. A felhasznált komponensek masszív szerkezetűek, hosszú élettartamúak, ezért ismételt használatot tesznek lehetővé. A szállítási rendszer alapját alumínium profilokból készült hordozókeret, szállító médium és raklapok képezik. A megfelelő szállítási rendszer kiválasztását a végtermék határozza meg a raklap szerkezete és a maximális terhelés függvényében.  

MINI raklapos
szállítópálya

STANDARD raklapos szállítópálya

MAXI raklapos
szállítópálya

Működési elv

A szállítópálya vonalát az egyik szerelőhelytől a másikhoz szállított raklap determinálja. A szerelt darabot raklapon (hordozón) szállítja, két párhuzamosan mozgó szalagon súrlódás segítségével.  Az egyes technológiai lépéseknél a szerelt terméket hordozó raklap nagy pontossággal megáll (automatikus indexelt egység által, vagy pneumatikusan stopper segítségével) , míg a szállítási rendszer folytatja a haladást (a raklap alatti szalagok átcsúsznak). A raklapok között nincs kölcsönös mozgási kapcsolat (egymástól függetlenül mozognak), ami lehetővé teszi az egyes szerelési helyek közötti műveletközti tartalék létrehozását. Amint a technológiai lépés elkészült, a raklap elindul és folytatja útját a következő technológiai lépés helyére. A szerelési folyamat végén a terméket a raklapról el kell távolítani, a raklapot pedig vissza kell juttatni az útvonal elejére.  

A rendszer előnyei

  • minden technológiai művelet előtt fel lehet sorakoztatni néhány raklapot, amivel kiegyenlítő tartalék hozható létre a folyamat egyenetlenségeinek a kifedésére
  • a személyzetnek nem kell betartania a gépi ütemet
  • a szerelősor alakjának egyszerű módosítása vagy a meglévő sorba egy új munkahely beiktatása
  • a szállítópályarendszer meglévő részeinek felhasználása új gyártásra való átállás esetén
  • a hordozók cseréjével egy soron több hasonló típusú termék gyártásának lehetősége vagy a technológiai folyamat szétágazódása
  • minden raklap elmentheti a memóriájában az egyes technológiai műveletek adatait
  • és ezen információk alapján például kiselejtezheti a hibás darabokat, majd a javítást követően visszajuttatja azokat
  • a szállítási rendszer egyes állomásait fokozatosan egyrendeltetésű berendezésekkel lehet kiegészíteni, ami által teljesen automatikus gyártás jön létre

A raklapos szállítópályarendszer

alap elemei

Hordozókeret

Alutec KK alumínium szerkezeti rendszerből készült masszív konstrukció alkotja, amelyet beállítható saruval ellátott talpazattal szereltek fel a padlózat egyenetlenségeinek a kiegyenlítésére.

Szállító rendszer

Egymással összekapcsolt futószalag-szekciókból áll, amelyek saját meghajtással rendelkeznek a raklapok szállításához. A futószalag-szekció meghajtóból, hajtó és hajtott egységből áll, amelyeket lapos szállítószalag köt össze.

Váltóállomás

A szállítási ág elején és végén elhelyezett önálló futószalag modul, amely a raklapnak az oldalági futószalagról és futószalagra való áthelyezésére szolgál.

Stopper

Pneumatikus távolsági elem. A szereléstechnológiai lépés előtt kell alkalmazni, hogy megakadályozza egy vagy több raklap nem kívánt bejutását a technológiai lépésre kitagolt térségbe.

Indexelő állomás

Pneumatikus egység, amely rögzíti a raklapot egy pontosan meghatározott helyzetben a technológiai lépés elvégzéséhez.

Emelőegység (lift)

Lásd a PTS terméklapot

Forgatótárcsa a sor sarkában

Lásd a PTS terméklapot

Emelő- és forgatóegység

Lásd a PTS terméklapot

Galéria

Profil- és kiegészítő
katalógusok

On-line eszközök az alumíniumszerkezeteinkkel végzett hatékony munka egyszerűbbé tétele érdekében.

3D termékkatalógus

Szakmai
konzultáció

 A profi műszaki-kereskedelmi képviselőink szívesen
válaszolnak az Önök kérdéseire.